Email: anneloor@xs4all.nl

Afgeronde Opleidingen

2017 Mediation in Strafzaken

2016 Mediation opleiding bij het Centrum voor Conflicthantering

2006-2007 Kids&Docs
2003 IDFA Documentaire Workshop o.l.v. Peter Delpeut
1996-2001 School voor Journalistiek in Utrecht, specialisatie Televisie

Werkervaring

Televisie

2017 We doen het zelf wel festival (HUMAN 60 min.) Met Susan Koenen presenteerde ik het festivalverslag van een grote, landelijke bijeenkomsten van meer dan 1000 mensen die het allemaal "zelf wel" doen.

2017 We doen het zelf wel (HUMAN 6x 30 min.) Voor de Human maakte ik samen met Susan Koenen (research en idee: Josephine Krikke, eindredactie: Kees Vlaanderen) een serie over mensen die besluiten zèlf te doen wat de overheid niet (meer) voor hen en hun medemens doet.

2016 Mijn eerste Arbeidsmediation

2015 Lang Leve Het Boeddhisme (Boeddhistische omroep, 60 min.) Een overzichtsfilm over 15 jaar Boeddhistische Omroep in Nederland. Welke plek heeft het Boeddhistisch gedachtengoed in onze maatschappij en welke rol heeft de omroep daarin gehad? 

2014 Onder de sterren was ik thuis (IKON MENSJESRECHTEN, 21 min.) De 14-jarige Ilia probeert een zo normaal mogelijk leven te leiden in het uitzetcentrum waar hij woont in Amersfoort. De IND dreigt hem en zijn familie gedwongen terug te sturen naar Afghanistan waar hij groot gevaar loopt. Het enige wat Ilia wil is leven in veiligheid net als andere kinderen in Nederland.

2014 Zodra ik buiten kom (HUMAN/IDTV, 53min.) Een jaar uit het leven van een groep moeders die vanuit de gevangenis in Nieuwersluis zo goed mogelijk moeder proberen te zijn voor hun kinderen buiten. De documentaire laat zien tegen welke praktische problemen ze oplopen en hoe zij daar oplossingen voor proberen te vinden.

2013 Brief voor de koningin (IKON MENSJESRECHTEN, 15min.) De 10-jarige Queen woont illegaal in Nederland. Ze moet steeds verhuizen, daarom zitten alle spullen altijd in grote tassen, klaar voor vertrek. Queen's moeder mag niet werken, dus is er gaan geld. Queen heeft geen speelgoed en soms zelfs geen eten. Queen besluit een brief te schrijven aan de koningin om hulp te vragen.

2013 You should've been there (NCRV/Hollandse Helden, 17 min.) Jeugd documentaire over de 17-jarige Willem, het brein achter de succesvolle jongens rockband Palio Superspeed Donkey. Deze zomer zet de band de eerste stappen op weg naar hun eerste cd.

2013 Doen&Laten II (BOS, 3 keer 30 min.) Een vervolg op de serie in 2012. Nu ook mannen aan het woord over stress.

2012 De moeder van Jan/Jan's mom (NCRV/Hollandse Helden, 19 min.) Een jeugddocumentaire over een aantal dagen uit het leven van de 11-jarige Jan wiens moeder in de gevangenis zit. Jan maakt zich erg veel zorgen over zijn moeder en bereidt zich voor op een goed gesprek met haar in de gevangenis.

2012 Doen&Laten (BOS, 3 keer 30 min.)
In deze drie-delige srie onderzoek ik hoe het komt dat de zoektocht naar geluk vaak zoveel stress oplevert.

2011 Echte mannen huilen niet (BOS, 30 min.)
Een documentaire over vuilnismannen die besluiten een meditaite training te gaan doen om hun stress en angsten onder controle te krijgen.

2010/2011 Sunny Side of Sex (VPRO/Viewpoint Producties)
In deze serie van Sunny Berman was ik researcher, cameravrouw, editor en deed ik ter plaatse productie. De serie gaat over voruwen en sexualiteit en we filmen daarvoor in vier verschillende landen: Uganda, China, India en Cuba, waarvan ik betrokken was bij de laatste drie. Ik deed zowel camera als montage (van China en Cuba).
Sunny Side of Sex is vertoond op NL3 in oktober 2011

2009 Astronaut 19 min. (EO/IJswater Film)
Een jeugddocumentaire over de 10-jarige Joost die heeft besloten de wereld te laten zien wie hij werkelijk is.
Best short Documentary op het Divercine filmfestival in Montevideo
Deze documentaire ging in première op het Cinekid festival en draaide daarna op het IDFA. Momenteel nog te zien op allerlei verschillende festivals over de hele wereld.

2009/2010 Helder (Teleac)
Voor het programma Helder van Teleac maakte in korte semi-wetenschappelijke reportages.

2008/2009  Rebel in Pak  (VPRO/IdtV, 60 min.)
’70 als gevluchte Koerd naar Nederland en woonde bij mijn ouders (toen studenten) in huis. Hij bleef actief in het Koerdische verzet afwisselend als pasjmerka in de bergen van Noord-Irak  dan weer in het buitenland om steun te zoeken voor de Koerdische zaak. Na de val van Sadam werd hij aangesteld als ambassadeur in ons land.
De film volgt hem in het jaar dat hij besluit af te treden en de balans opmaakt na 5 jaar oorlog in Irak.
Deze documentaire voor Holland Doc zat in de debuutcompetitie van het Nederlands Filmfestival 2009 en werd uitgezonden op 26 maart 2009 op NL2.

2007 Meisjes met Jongensdromen 25 min. (KRO)
Jeugddocumentaire over een tweeling van 13 jaar, Paola en Yvette, die maar één doel hebben en dat is profvoetballer worden.
De film is vertoond op Cinekidfestival en IDFA. Award-winner best documentary selection 12 to 15 fiction and non-fiction in 2008 en 2010. Genomineerd voor beste korte documentaire op het Indie Lisboa filmfestival in de categorie Jeugd.

2006 Fan fier en fierder 12 min. (Omroep Friesland/IdtV)
Documentaire voor Omroep Friesland voor een serie over Friesland en water. De documentaire vertelt het verhaal van een fierljeppende tweeling uit een klein dorpje die zich verbonden voelen met de grond waarop zij wonen en de traditie die hen voortbracht.
De film is vertoond op het Nederlands Filmfestival 2006 in Utrecht.

2006 Profiel 35 min. (KRO)
Portret van Francine Oomen, kinderboekenschrijfster. Is 18 oktober uitgezonden op NL1 door de KRO.
Francine Oomen is meer dan de best verkopende kinderboekenschrijfster van Nederland alleen. Zowel in haar boeken als op haar website (die door miljoenen per jaar bezocht wordt) heeft ze een boodschap: “neem je verantwoordelijkheid!” En niet alleen voor jezelf, maar ook voor de wereld.

2005/2006 See yourself  10 min. (NPS/Boschfilm)
Serie over het VMBO en MBO. Komt in december 2006 op televisie. Het bestaande beeld van het VMBO/MBO is maar een heel klein deel van hoe de jongeren die deze opleidingen volgen deze wereld beleven. Maar door dit negatieve beeld, voelen zij zich vaak wèl minderwaardig. Wat leeft er nu echt bij deze jonge mensen? Deze vraag wordt op verschillende manieren beantwoord in de serie.

2005 Profiel 35 min. (KRO/Human. Omroep)
Portret van Elena Simons, maatschappelijk uitvinder. Op 12 oktober 2005 op NL1. Elena is een wereldverbeteraar, maar eentje mèt humor. Zij nodigt u uit op een nieuwe manier naar uzelf en alle grote wereldproblemen te kijken èn ze op te lossen.

2003-2005 Ik heb een plan  6x25 min. (Human. Omroep & Column Producties)
Programma over 6 jongeren (tussen de 17 en 22 jaar) die iets willen veranderen in maatschappij. Samen met collega Susan Koenen heb ik dit prgramma bedacht, gefilmd en gemonteerd.
Vanaf 14 maart 2005 op televisie te zien op NL2
www.ikhebeenplan.nl

2000-2003 De Achtste Dag (Human.Omroep & Bromet en Dochters)
Regie en samenstelling (research, camera en montage) en presentatie van verschillende reportages. De nadruk lag hierbij voor mij vooral op reportages over dierenwelzijn en milieu.

Websites

Voor de Humanistische Omroep maak ik filmpjes voor de site:
www.durftedenken.nl
Ook begeleid ik stageaires van de HUMAN die de voor deze site hun eigen filmpjes te maken.

Opdrachtfilms

2012/2013 Van Loon, een huis dat werkt
In opdracht van het museum Van Loon in Amsterdam ontwikkel ik 9 films die gaan over oude ambachten die nog steeds worden ingezet bij onderhoud van het huis Van Loon op de Keizersgracht.

2010 Internetfilmpjes voor Jeugdriagg Haarlem
Voor Jeugdriagg Haarlem maak ik dit jaar 8 verschillende filmpjes over stoornissen kinderen en tieners, die meer inzicht moeten geven over de hulpverlening en de klachten.

2009 “Bijzonder talent”
Een internetproductie met Pierre Bokma en Isabelle van Bruggen, een meisje dat net uit huis was geplaatst. Zij praatten over waar zij hun innerlijke kracht vandaan halen en hoe zij dat inzetten.

2008 “Kom je ook?”
Film over een kader-praktijkschool in Rotterdam van 15 minuten. I.s.m. leerlingen met als doel het promoten van de school.

2006 NIBC-Testamonials
Vijf korte filmpjes vor op de website van investeringsbank NIBC.
Doel: recruteren van studenten als toekomstige werknemers van de bank.

2005 “Hou je hoofd cool”
Film voor de politie Haaglanden waarin probleemjongeren vertellen over misdaad en straf. Deze film wordt vertoond op scholen in heel Nederland om jongeren te motiveren op het rechte pad te blijven.

2005 “Mag het ietsje meer zijn?”
Film voor de Stichting Cognitief Talent over hoogbegaafde kinderen die op school te weinig uitdaging hebben (gekregen).
Doel: Meer begrip kweken voor hoogbegaafde jongeren en hun belevingswereld.

2003 Promotie-film voor Medical Care for Children in Eastern Europe.
In Oezbekistan maakte ik een film over achterstallig onderhoud in kindertehuizen in Tasjkent en de gebrekkige gezondheidszorg in het algemeen in Oezbekistan.
Doel: Geld voor de stichting binnen halen.

2003 Caesar op Lowlands. 
Voor de band Caesar maakte ik een ‘roadmovie’ rondom hun optreden op het Lowlands festival.

1999-2000 10 reportages voor Het Landelijk Beraad Stedenbanden Nederland Nicaragua.
Met 4 collega’s woonde en werkte ik een half jaar in Nicaragua om te bekijken hoe de ontwikkelingshulp na orkaan Mitch (1998) op gang kwam.

Lesgeven

Vanaf 2005 geef ik filmcursussen voor verschillende media-opleidingen en in opdracht van het IDFA op scholen en in buurthuizen.